DSC_0052.JPG

8 listopada 2023 roku w siedzibie Książnicy Podlaskiej im. Łukasza Górnickiego w Białymstoku w ramach XIV Konferencji Bibliotek Publicznych Województwa Podlaskiego ph. „Projekt kulturalny w bibliotece” rozstrzygnięto konkurs wojewódzki ph. „Projekt kulturalny w bibliotece”, który był skierowany do bibliotek publicznych woj. podlaskiego z gmin wiejskich, wiejsko-miejskich i miejskich do 50 tys. mieszkańców.

Celem konkursu było popularyzowanie projektów animujących kulturę literacką  i życie społeczne, zrealizowanych przez biblioteki w okresie od 2019 r. ze środków zewnętrznych.

Do Konkursu zgłosiło się 13 samorządowych instytucji kultury z gmin: Boćki, Czarna Białostocka, Dubicze Cerkiewne, Gródek, Kolno, Krypno, Kuźnica, Łapy, Mońki, Poświętne, Rajgród, Szczuczyn oraz Zabłudów. Komisja konkursowa, oceniając zgłoszenia, kierowała się następującymi kryteriami:

• poziom merytoryczny i edukacyjny prezentowanych działań,
  • dostosowanie oferty do potrzeb różnych grup użytkowników,
  • realizacja różnorodnych i interdyscyplinarnych inicjatyw w zakresie promocji kultury

literackiej i czytelnictwa,

• kreatywność, innowacyjność i pomysłowość w przedstawionych inicjatywach,
  • zaangażowanie pracowników biblioteki.

Nagrodzeni zostali:

I miejsceMiejska Biblioteka Publiczna w Zabłudowie

II miejsceBiblioteka Publiczna w Mońkach

III miejsceGminna Biblioteka Publiczna w Czerwonem

Gminna Biblioteka Publiczna w Krypnie Kościelnym

Wyróżnienia: Gminna Biblioteka Publiczna w Boćkach

Gminna Biblioteka Publiczna w Dubiczach Cerkiewnych

Komisja doceniła  innowacyjność działań na rzecz promocji książki i czytelnictwa, niekonwencjonalne przedsięwzięcia zrealizowane w partnerstwie lokalnym, interdyscyplinarność wydarzeń, zaangażowanie i kreatywność pracowników bibliotek.

Nagrody w Konkursie wojewódzkim ufundowali: Marszałek Województwa Podlaskiego, Książnica Podlaska im.  Łukasza Górnickiego w Białymstoku oraz Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich Okręg Podlaski.

Konferencję wzbogacił wykład dr Sylwii Szarejko pt. „Zarządzanie projektem w instytucji kultury”. Zaprezentowały się również nagrodzone biblioteki, które przedstawiły swoje działania projektowe zgłoszone do Konkursu.

Miłym akcentem konferencji był występ zespołu ludowego „Polne maki z Dołubowa” z gminy   Dziadkowice.

Konferencja była okazją do zdobycia nowej wiedzy i umiejętności w zakresie przygotowania i realizacji projektów kulturalnych ze środków pozabudżetowych. Dziękujemy wszystkim  podlaskim bibliotekarzom  za udział w wydarzeniu.

Powrót na początek strony