„Literacko-kulinarne inspiracje zasmakowane wszystkimi zmysłami

18 czerwca 2020

Ilustracja do artykułu „Literacko-kulinarne inspiracje zasmakowane wszystkimi zmysłami

17 czerwca 2020 r. odbył się wirtualny zlot moderatorów DKK, klubowiczów i bibliotekarzy. Tegoroczne hasło brzmiało: „Literacko-kulinarne inspiracje zasmakowane wszystkimi zmysłami”, a program przedstawiał się następująco:
  • „Wspólnota stołu – kuchnia i biesiadowanie w literaturze polskiej (XIX –XXI wieku)” –wykład dr hab. Katarzyny Sawickiej-Mierzyńskiej (wykładowca akademicki Instytutu Filologii Polskiej Uniwersytetu w Białymstoku);
  • „Dieta dla mózgu i lepsze skupienie, koncentracja i wydajność w pracy” – pogadanka Agnieszki Kucharczyk (dietetyk, autorka publikacji kulinarnych, realizuje warsztaty zdrowego odżywiania).
Zadanie realizowane jest ze środków Instytutu Książki pochodzących z dotacji celowej MKiDN.

Nowości wydawnicze

Od początku. Zbiór próz

Od początku. Zbiór próz
Marek Kochanowski

Obrazy, wicje, fikcje, półprawdy, domniemania czasu pandemii.

Dziesięć tysięcy światów

Dziesięć tysięcy światów
Marek Nowak

Proszę, żebyście sobie wyobrazili, że książka Marka Nowaka o tytule „Dziesięć tysięcy światów”, którą właśnie wydała Książnica Podlaska, mogłaby mieć …

Skrzypki

Skrzypki
Katarzyna Nowak-Szelejewska

Stężały czas od „Połowu” do „Pierwszego śniegu” wedle spisu treści, bohaterowie od kształtujących się, powstających, aż do najstarszych z żyjących – …

Powrót na początek strony